6 lutego 2019 r. o godz. 19.00, w bazylice archikatedralnej Świętego Jana Chrzciciela w Warszawie zostanie odprawiona uroczysta Msza Święta dziękczynna za dar życia i posługi Czcigodnego Sługi Bożego Stefana Kardynała Wyszyńskiego z prośbą o dar jego rychłej beatyfikacji. Tego dnia przypada 70. rocznica uroczystego ingresu Księdza Arcybiskupa Stefana Wyszyńskiego, Arcybiskupa Warszawskiego i Gnieźnieńskiego, Metropolity Warszawskiego Prymasa Polski do prokatedry warszawskiej który odbył się 6 lutego 1949 roku. Kazimierz Kardynał Nycz Arcybiskup Metropolita Warszawski kieruje z tej okazji do wszystkich szczególne zaproszenie.

Warszawa, 28 stycznia 2018

Drodzy Bracia i Siostry!

Siedemdziesiąt lat temu, 6 lutego 1949 roku, odbył się uroczysty ingres Księdza Arcybiskupa Stefana Wyszyńskiego, Arcybiskupa Warszawskiego i Gnieźnieńskiego, Metropolity Warszawskiego Prymasa Polski do prokatedry warszawskiej, której funkcję,
z uwagi na zniszczoną podczas II wojny światowej archikatedrę, pełnił kościół seminaryjny przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.

Z tej racji, w środę, 6 lutego br., o godz. 19.00, w bazylice archikatedralnej Świętego Jana Chrzciciela zostanie odprawiona uroczysta Msza Święta, podczas której będziemy dziękowali Bogu za dar życia i posługi Czcigodnego Sługi Bożego Stefana Kardynała Wyszyńskiego i prosili Boga o dar jego rychłej beatyfikacji.

Zapraszam Was wszystkich, Drodzy Diecezjanie, do udziału w tej uroczystej
Mszy Świętej i do wspólnej modlitwy. Zapraszam Kapłanów, siostry i braci zakonnych, grupy i wspólnoty parafialne. Księży zapraszam do koncelebry.

Moim pragnieniem jest, abyśmy bardziej poznali osobę, życie i posługę Czcigodnego Sługi Bożego i przybliżyli sobie jego nauczanie, które nadal jest bardzo aktualne.

Wszystkim Wam z serca błogosławię.

Z pozdrowieniami w Chrystusie Panu

Kazimierz Kardynał Nycz